skip to Main Content

Lichaamsgericht werk: balans tussen lichaam en geest

Lichaam en geest werken sterk op elkaar in. Soms zijn er omstandigheden in het leven die veel van ons vragen. Het lichaam reageert hierop door zich schrap te zetten en dat kan een verhoging van spierspanning geven.

Een aandachtvolle aanraking is een middel om je uit te nodigen te ontspannen en te voelen wat er ´onderhuids´ in je leeft. Je lichaam vertelt je vaak meer dan je bewust ervaart.

Bij het lichaamsgericht werk integreer ik verschillende massagevormen en bewustwordingstechnieken tot een individueel afgestemde behandeling. Dit is afhankelijk van wat nodig is voor die persoon op dat moment.

Het effect van de behandeling kan zijn dat je een beter contact krijgt met je lijf en dat je je bewust wordt van achterliggende patronen.

Lichaamsgericht werk is een van de werkvormen die de "Praktijk voor bewust leven" van Joke van Marrewijk hanteert.
Lichaamsgericht werk is een van de werkvormen die de "Praktijk voor bewust leven" van Joke van Marrewijk hanteert.

Behandelmethoden lichaamsgericht werk

Cranio Sacraal therapie

De Cranio Sacraal therapie is een zachte behandelmethode die toegepast kan worden bij allerlei klachten zoals: hoofdpijn, hersenschudding, whiplash, duizeligheid, rug of nekklachten, maar ook bij stress, burnout of slaapstoornissen.

De Cranio Sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er vanuit dat lichaam en geest met elkaar een eenheid vormen. In de schedel en de wervelkolom bevinden zich de hersenen en het zenuwstelsel die omgeven worden door een vloeistof met een eigen ritme. Alle lichaamsstructuren zijn direct of indirect weer met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kun je zien als een soort laken waarin de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en zenuwen gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen allerlei klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit kan betekenen dat bij bijvoorbeeld klachten aan de nek, de oorzaak van het probleem in de nek zelf kan zitten, maar ook ergens anders in het lichaam veroorzaakt kan zijn. Dit is afhankelijk van de plaats waar de belemmering in het bindweefsel zich voordoet.

Een Cranio Sacraal behandeling bestaat uit het onderzoeken van het bindweefsel op spanningsgebieden. Door een zachte aanraking wordt het lichaam uitgenodigd spanningen in de bindweefselstructuren los te laten, zodat de vloeistof die het zenuwstelsel omringt weer vrij kan stromen en zijn eigen ritme kan vinden. Dit geeft een diepe ontspanning van het (autonome) zenuwstelsel en daarmee van het gehele lichaam.

Somato Emotional Release SER

Somato Emotional Release bouwt voort op de principes van de Cranio Sacraal Therapie. Het wordt toegepast als een ondersteuning bij het loslaten van lichamelijke en emotionele spanningen, veroorzaakt door trauma’s. Binnen de Cranio Sacraal therapie gaan we er vanuit dat een trauma zowel fysiek als emotioneel kan zijn. Meestal is het een combinatie van beiden.

Een voorbeeld ter illustratie

Als we zien dat een fietser met volle vaart op ons af komt rijden en wij niet meer op tijd kunnen wegspringen, dan komt door het botsen fysieke kracht vrij, maar ook emotionele kracht van bijvoorbeeld schrik, boosheid en pijn. Zowel het effect van de fysieke als de emotionele krachten worden daarbij geregistreerd en opgeslagen in ons lijf.

Wanneer deze fysieke en emotionele krachten niet of onvoldoende losgelaten worden, blijven ze achter in ons systeem.
SER helpt om achtergebleven effecten van een trauma en daarmee geassocieerde negatieve emotionele ervaringen vrij te maken en te verwerken.

Voetreflexologie

Voetreflexologie gaat uit van de gedachte dat in verschillende lichaamsdelen (voet, hand, oor, rug) het gehele lichaam weerspiegeld wordt. Alle organen en lichaamsfuncties zijn verbonden met deze reflexgebieden op de voet (hand, oor, rug). Als een orgaan of lichaamsfunctie uit balans is wordt dit in de voet teruggevonden als een pijnlijk of leeg aanvoelend reflexgebied.

Voetreflexologie kan gebruikt worden als een behandelwijze bij allerlei klachten op zowel lichamelijk als emotioneel gebied. Door middel van drukpuntmassage van de reflexgebieden wordt de energiedoorstroming van de betreffende gebieden gestimuleerd. Omdat voetreflexologie ook rustgevend werkt kan het ook als een ontspanningsmethode toegepast worden.

Meridiaanmassage

Meridianen lopen als lange lijnen, meestal vlak onder de huid, over hoofd, romp en ledematen. Door de meridianen stroomt de levensenergie van de mens. Het niet goed doorstromen van één of meerdere meridianen zorgt voor een vermindering van levensenergie in organen en lichaamsfuncties.
Massage van deze meridianen helpt de levensenergie weer in beweging te brengen.

Stoelmassage

Stoelmassage is een dynamische massage die gegeven wordt op een speciale stoel. Er wordt gewerkt op drukpunten op het hoofd, de rug, de armen, handen en heupen. De mate van druk wordt afgestemd op ieder persoon afzonderlijk. Het doel van de massage is de doorbloeding van het spierweefsel te verbeteren en het zorgt voor een betere doorstroming in het hele lichaam. Stoelmassage is effectief bij klachten aan de nek, schouderpijn, spanningshoofdpijn, spit, tintelingen in armen en handen. Daarnaast voelen mensen zich na een behandeling vaak energieker.

Klassieke massage

In een klassieke massage wordt door middel van strijkingen de spieren opgewarmd en aangezet om spanningen los te laten. Het kneden van spieren zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Door het uitoefenen van druk op pijnlijke plaatsen (fricties) komt het onderliggend weefsel los en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Kloppen en schudden van de spieren laat de energie beter doorstromen.

Ontspanningsmassage

In het dagelijks leven zijn er tal van situaties waarin we spanningen oplopen. Bijvoorbeeld wanneer we teveel taken en verantwoordelijkheden op onze schouders nemen, druk voelen om steeds te moeten presteren, in tweestrijd zitten over een belangrijke beslissing, ons ergens zorgen over maken, enzovoort. Dit alles leidt tot spanning. Wanneer we teveel van onszelf vergen, zet het lichaam zich schrap, wat zich uit in verkramping van spieren. Door massage ontspannen niet alleen de spieren, maar kunnen we ook geestelijk ontspannen. De energie in het lichaam kan weer stromen; wat stagneerde komt weer in beweging. In een ontspanningsmassage worden verschillende massagevormen gecombineerd.

Hot Stone massage

Met warme stenen en olie wordt het hele lijf gemasseerd. Door de combinatie van warmte en beweging (thermodynamica) is het mogelijk dieper in het spierweefsel door te dringen. Dit maakt de massagebehandeling effectiever. Een hot stone massage draagt bij aan het zelfherstel van het lichaam. Het heeft een ontgiftende werking en helpt afvalstoffen af te voeren. Het stimuleert de werking van de organen en kan zodoende het lichaam meer in balans brengen.

Breuß Massage

De Breuß massage is een massage voor de rug, waarbij het gebied rondom de wervelkolom wordt behandeld. De massage is gericht op het rekken van de wervelkolom, zodat de tussenwervelschijven meer ruimte krijgen. Het is een zachte massage die al snel ontspanning geeft.

Back To Top
×Close search
Zoeken